همایش بین‌المللی ادبیات تطبیقی “سفر و مسافر”

سومین همایش بین‌المللی ادبیات تطبیقی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد با عنوان ” سفر و مسافر، دگرگونی دانش‌ها، شناخت “خود” و دیگری” در  روزهای 30 مهر و 1 آبان 1398  برگزار شد. این همایش مشترکا توسط دانشگاه فردوسی مشهد، دانشگاه استراسبورگ و دانشگاه سوربن نوول ترتیب یافته بود. انجمن ایرانی زبان و ادبیات فرانسه از جمله حامیان این همایش بود.  در این همایش بین المللی 9 مقاله از اساتید خارج از کشور و 33 مقاله از اساتید و دانشجویان و محققان داخل کشور پذیرفته شده بود که در 10 پنل تخصصی به زبانهای فارسی  و یا فرانسه ارائه شد. آقای دکتر مرتضی بابک معین استاد گروه فرانسه دانشگاه آزاد اسلامی و عضو هیات مدیره انجمن نیز با سخنرانی ” وجوه متفاوت حضور و غیاب سوژه در مکان و زمان و مساله جابه جائی و سفر” در این همایش حضور داشتند.

محورهای همایش

ـ رویکرد ادبی: حضور سفرنامه در متون ادبی

ـ رویکرد تاریخی: سفرنامه به‌عنوان منبع و مرجعی در تحقیقات تاریخی

ـ رویکرد قوم‌شناسی و انسان‌شناسی: کنجکاوی بشر برای شناخت همنوع خود، گرایش به سمت « دیگری »

ـ رویکرد زبان‌شناسی: زبان ابزاری در راستای درک دیگری؛ وحدت زبانی و محدودیت‌های آن

ـ  رویکرد جامعه‌شناسانه: نقش زنان در سفرنامه‌ها و سفرنامه‌های نگاشته شده توسط زنان

ـ رویکرد هنری: اقتباس و استفاده از سفرنامه‌ها در سینما، تئاتر، معماری، موسیقی و ….ـ رویکرد انتقادی: جایگاه سفرنامه به‌عنوان ابزاری در نقد اجتماعی و نشانه‌شناسی رفتارهای مردم یک جامعه

ـ رویکرد ترجمه : بررسی متونی که در این ژانر ترجمه‌شده‌اند

ـ رویکرد تصویرشناسی: سفرنامه‌ها و نقش تصویر ـ از صور خیال تا تصاویری از واقعیت ـ

ـ رویکرد هویتی: جستجوی هویت شخصی در سفرنامه‌ها

ـ رویکرد جغرافیایی: سفر مسافران در چهارچوب مرزهای جغرافیایی

ـ سیاحت و زیارت:  مشهد، شهری زیارتی، تاریخی و ادبی در سفرنامه‌ها

  • 22 et 23 octobre 2019 : Colloque international organisé conjointement par l’université Ferdowsi de Mashhad, l’université de Strasbourg et la Sorbonne nouvelle. Littérature comparée, « voyages et voyageurs » avec le soutien du SCAC et le partenariat de l’AILLF.